Университетът "Джон Хопкинс" призна локдауните за безполезни и вредни

Университетът "Джон Хопкинс" призна локдауните за безполезни и вредни Снимка: https://pixabay.com/

Въвеждането на локдаун като мярка за намаляване на смъртността от коронавирус през пролетта на 2020 г. е имало минимален ефект и фактически показа неефективността на такава мярка

Това се посочва в изследване на американския университет "Джон Хопкинс". Според изследването, локдауните в САЩ и в Европа са намалили смъртността от COVID-19 с 0,2%. В същото време самите ограничения доведоха до огромни негативни икономически и социални последици.

Метаанализът заключи, че локдаунът има минимален, ако не и близък до нула ефект върху общественото здраве, но там, където бе въведен,  доведе до огромни икономически и социални разходи“, се казва в изследването (цитирано от Fox News).

Експертите заключиха, че въвеждането на локдаун е безполезна мярка и трябва да се изостави. 

Авторите на изследването смятат самоизолацията на болните за по-ефективна мярка.

Като се вземат предвид всички плюсове и минуси, тази мярка е намалила смъртността от COVID-19 с 2,9%. От една страна, тази мярка ограничи разпространението на инфекцията, но от друга, увеличи нейната концентрация. По-специално самоизолацията се отрази негативно на семейството на болния, който беше изолиран.

Освен това, според експертите, блокирането ограничава достъпа на хората до безопасни места, като плажове или паркове, или включва задължителното използване на маски на открито.

Експертите подчертават, че въвеждането на карантина е довело до увеличаване на безработицата, понижаване на качеството на образователния процес, увеличаване на случаите на домашно насилие и предозиране на лекарства.

Така в Съединените щати, поради свръхдози от май 2020 г. до април 2021 г., броят на смъртните случаи се е увеличил с 28,5% спрямо същия предходен период - до 78 056 смъртни случая. Коефициентът на домашно насилие в страната нараства с 8,1%.

По-рано шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи за "тревожно увеличение на смъртността" в повечето региони на планетата. В същото време все още е твърде рано държавите да премахнат всички ограничения, смятат в  СЗО.

*   „Джонс Хопкинс“ (The Johns Hopkins University), съкратено JHU, наричан също Johns Hopkins, както и накратко Hopkins) е изследователски частен университет, намиращ се в гр. Балтимор, щата Мериленд, САЩ.

Има филиали в щата Мериленд, столицата Вашингтон, както и в Италия, Китай и Сингапур.

Носи името на американския бизнесмен и филантроп Джонс Хопкинс. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: