Европа: нови ограничения

Европа: нови ограничения Снимка: Кадър: Еuronews

Мерките и ограниченията се затягат

Германия затяга ограниченията за посетителите на барове и ресторанти, които сега ще трябва да представят сертификат за пълна ваксинация на входа, както и отрицателен тест за коронавирус, съобщава Еuronews. Тези, които са ваксинирани три пъти, няма да се нуждаят от тест. Новите мерки се налагат поради бързото разпространение на щама омикрон.

"Много е важно да се спазват правилата, да се правят ваксинации, аз вече си направих третата, смята еднаот местните жителки. - Мисля, че това е единственият начин да се сложи край на пандемията. А ние искаме отново да бъдем свободни да отидем някъде, да се срещнем с приятели".

По-строги ограничения се въвеждат и в Исландия, където също така е регистрирана петата вълна на заболеваемост, причинена от омикрон. Най-рано до 2 февруари тук няма да могат да се събират повече от десет души в компания, а всички барове ще бъдат затворени.

В Португалия тези, които ще работят в избирателните секции на предстоящите всеобщи избори, започнаха да си правят бустерни ваксинации.

"Пред нас ще минат стотици хора. Ще взимем в ръце техните избирателни карти и така нататък, така че още една ваксина е напълно уместна".

Властите очакват решението на юридическаинстанция по въпроса дали заразените или намилащите се в изолация избиратели ще бъдат допуснати до гласуване. В страната почти 90% от жителите са напълно ваксинирани, повече от 36% са ваксинирани три пъти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: