Възможно изтичане на данни държи в ареста шефа на датското външно разузнаване

Възможно изтичане на данни държи в ареста шефа на датското външно разузнаване

Ларс Финдсен е бил арестуван на 8 декември миналата година по обвинение за предполагаеми течове на строго класифицирана информация.

Тогава от датските служби съобщиха, че са арестувани четирима действащи и бивши членове на разузнавателните агенции. Имената им не бяха оповестени публично до понеделник, когато Ларс Финдсен се яви в съда, което обезсмисли забраната да се публикува името му, съобщи ВВС.

„Искам обвиненията да бъдат повдигнати и не се признавам за виновен. Това е пълно безумие“, каза Ларс Финдсен пред репортери по време на изслушването.

От всички задържани във връзка със случая, само той не е освободен. Обществената телевизия DR съобщи, че разкриването на държавни тайни пред датски медии, в което вероятно е обвинен Финдсен, се смята за държавна измяна и може да му донесе 12 години затвор. Точните обвинения и естеството на предполагаемите данни не са оповестени публично.

Ларс Финдсен ръководи датската агенция за външно разузнаване от 2015 г. и нейната вътрешна версия от 2002 до 2007 г. Според бившия ръководител на агенцията за вътрешно разузнаване Ханс Йорген Бонихсен властите са „прекалили”. Той нарече случая „безпрецедентна трагедия”, която може да навреди на датското сътрудничество с чуждестранните разузнавателни служби.

В процеса на разследването са били разпитани няколко журналисти, а временното задържане на Ларс Финдсен е било удължено до 4 февруари.

През август 2020 г. той и други служители на разузнаването бяха отстранени от длъжност като част от друго вътрешно разследване. През същата година независимят орган за наблюдение на разузнаването отправи обвинения в сериозни нарушения, включително сговор на датското разузнаване с Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) да шпионира частни датски граждани.

Случаят беше разследван от комисия, която отхвърли обвиненията и освободи Ларс Финдсен, а отстраняването от поста му беше отменено. 

Тъмните облаци около него отново се сгъстиха през лятото на 2021, когато Франция, Германия и други европейски страни поискаха Дания да отговори дали е знаела, че от 2012 до 2014 г. използвайки датски подводни интернет кабели, NSA е подслушвала текстови съобщения, телефонни обаждания и интернет трафик на съюцниците си от НАТО, включително подобни контакти на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел и други немски политици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: