Полицията в Казахстан: Който не сложи оръжие ще бъде унищожен

Полицията в Казахстан: Който не сложи оръжие ще бъде унищожен

Казахстанската полиция заплаши демонстрантите с репресии, ако откажат да сложат оръжие

Това съобщи официалният представител на полицейското управление в Алмати Салтанат Азирбек.

Онези, които откажат да сложат оръжие, ще бъдат унищожени“, каза говорител на полицията по телевизионния канал „Хабар 24“ (според агенция „Спутник-Казахстан“).

По време на безредиците в страната са задържани 2298 души. Убити са 18 служители на силите за сигурност. Ранени са още 748 служители на органите на вътрешните работи и военнослужещи от Националната гвардия, съобщава Tengri.news, позовавайки се на пресслужбата на МВР на републиката.

Според министерството в областите Нур-Султан, Шимкент, Акмола, Кизилорда, Павлодар, Северен Казахстан и Туркестан ситуацията се оценява като стабилна. В областите Актобе, Атирау, Западен Казахстан, Мангистау са блокирани няколко участъка от пътища и една жп линия. Най-тежка  остава ситуацията в Алмати, където продължава антитерористичната операция.

От 2 януари в Казахстан се провеждат протести заради решението на властите да повишат тарифите за втечнен газ. Сега в страната има извънредно положение и полицейски час. На фона на протестите президентът Касим-Жомарт Токаев освободи правителството, пое Съвета за сигурност и поиска помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Днес в страната пристигна първата група руски миротворци, която включваше части от 45-та отделна бригада със специално предназначение на   Русия. Те ще трябва да защитават държавни и военни обекти и да подпомагат силите на реда и закона. Очаква се   пристигане на военни от Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: