Новият президент на Интерпол е с обвинения за изтезания на затворници в ОАЕ

Новият президент на Интерпол е с обвинения за изтезания на затворници в ОАЕ Снимка: стопкадър Euronews

Генерал-майорът от Обединените арабски емирства Ахмед Насер Ал-Раиси беше избран за президент на Международната организация на криминалната полиция за срок от 4 години, съобщи Euronews

Решението е взето на Общото събрание на Интерпол в Истанбул, въпреки че главният инспектор на Министерството на вътрешните работи на ОАЕ е обвинен в изтезания на затворници и други нарушения на човешките права.

Новината за избора на ал-Раиси разочарова много европейски политици. Сред тях е Юбер Жулиен-Лафериер, френски депутат от департамент Рона, където е централата на Интерпол. В продължение на няколко месеца той се бори срещу кандидатурата на ал-Раиси.

   Изглежда, че организация, която преследва престъпници, може да бъде ръководена от заподозрян в престъпление... но въпреки това е така. Страните членки на Интерпол показаха, че това е възможно и избраха този,  който ще срами организацията

Юбер Жулиен-Лафериер, френски депутат

Срещу Ахмед ал-Раиси бяха заведени дела в пет държави: Франция, Великобритания, Норвегия, Швеция и Турция.

Двама британци, Матю Хеджис и Али Иса Ахмад, свидетелстваха няколко пъти за изтезанията, които са претърпели в Обединените арабски емирства, и за злоупотребите, покривани от Ахмед ал-Раиси.

Юбер Жулиен-Лафериер, френски депутат: „Тези хора бяха арестувани съвсем произволно, учител и футболен фен, чието единствено престъпление беше, че носят фланелки на Катар.

Те бяха арестувани и измъчвани. По-специално, Матю Хеджис, учител, е изпратен в затвора за няколко месеца и измъчван, въпреки че е напълно невинен. Знаете, че в Обединените арабски емирства има над сто затворници на съвестта и ние знаем, че Ахмед ал-Раиси, главен инспектор на Министерството на вътрешните работи, прикрива всички тези злоупотреби, всички тези зверства, тези изтезания."

Според Юбер Жулиен Лаферие парите са в основата на борбата на тези избори. Обединените арабски емирства насочиха 50 милиона евро в бюджета на Интерпол за 5 години чрез фонд, намиращ се в Женева.

Според устава на Интерпол президентът на организацията изпълнява само представителни функции, цялата власт остава на генералния секретар Юрген Сток.

Но критиците смятат, че Ахмед ал-Раиси може да се обедини с авторитарни режими и да използва глобалната мрежа на Интерпол, за да преследва дисиденти в изгнание и дори политически опоненти, вместо да преследва истински престъпници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: