Крипто-кошмар: хакери откраднаха парола и източиха близо $ 2 милиона в биткойни

Крипто-кошмар: хакери откраднаха парола и източиха близо $ 2 милиона в биткойни Снимка: gobankingrates.com

Жертвата е търговец на криптовалута, чиято компютърна защита е била разбита.

Случаят изглежда не е изолиран, след като в сайта Reddit има тематична група, наречена „Какъв е твоят крипто-хорър”. Межата Reddit позволява създаването на общности и групи, които потребителите сами сформират, съобразно своите интереси, хобита и пристрастия. Злоупотребите с криптовалута определено са актуална тема.

Поредна история от този тип споделя анонимен потребител. Явно хакерите са предвидили вариантността в стойностите на криптовалутата и използвйки момент, когато са ниски, са откраднали кодовата дума за достъп до сметките на криптотърговеца, проникнали са в тях и са присвоили 33 BTC на стойност към момента на кражбата $ 600 000, а само след дни стойността им се е покачила до $ 1,8 милиона и продължава да расте, пише express.co.uk.

Хакерите са разбили компютърната система на ужиления през неговия „резервен сървър”. Той споделя, че е натрупал открадното си състояние само с $ 20 000 първоначална инвестиция, така че много от съпричастните потребители в Reddit му пожелаха да компенсира загубата си бързо, но да подсигури достъпа до данните си.

Тези, които обмислят да купят биткойн, трябва добре да обмислят рисковете от инвестиране в криптовалути както предвид нестабилната им стойност, така и заради уязвимостта им от хакерски атаки.. Управлението за финансово поведение (FCA) на Обединеното кралство дори предупреждава: „Ако инвестирате в криптоактиви, трябва да сте готови да загубите всичките си пари“.

Има случаи на кражба на криптовалута, при които хакерите проникват в системите на жертвите чрез търсенията им в Google и дори чрез качени в YouTube видеоклипове. 

През последните шест месеца САЩ и ЕС разшириха киберсанкциите и започнаха да използват много по-агресивна тактика срещу хакерите. Някои хакерски групи дори бяха обезвредени и изчезнаха от онлайн-пространството. В два случая правителствените служби за киберсигурност на САЩ дори успяха да върнат милиони долари в биткойни, откраднати при хакерски атаки, съобщи ВВС. 

С участието на Европол, САЩ успяха и да арестуват предполагаеми хакери в Южна Корея, Кувейт, Румъния и Украйна. Тяхната съпричастност към престъпни групировки и хакерски удари вече е обект на съдебните власти. Анализаторите на киберсигурността обаче казвт, че всяка седмица се появяват нови хакерски групи, със съответните хакерски атаки. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: