Смартфон се свърза със сателит за първи път

Смартфон се свърза със сателит за първи път Снимка: https://pixabay.com/

Това ще направи такава връзка достъпна от всяка точка

Американската компания Lynk успешно свърза обикновени мобилни телефони със сателит, за да започне да осигурява комуникация в бъдеще дори на места без клетъчни мрежи.

Земята е неравномерно покрита с комуникационни клетки, а масовото им инсталиране ще отнеме много време и ще струва скъпо, затова инженерите започнаха да проучват възможността за свързване на телефони със спътници.

Американската компания Lynk заяви, че е започнала тестване на двупосочна връзка между телефонi и сателити. По време на тестовете, които се проведоха в САЩ, Великобритания и Бахамските острови, специалистите са свързали няколкостотин мобилни телефона към сателит.

За да направят такава връзка, инженерите са разработили методи за компенсиране на доплеровото изместване, което се случва поради бързото движение на спътника в орбита. Устройството може да бъде свързано, ако сателитът   изпрати  сигнал към   Земята.

Мобилният телефон ще получи този сигнал и ще изпрати заявка за връзка, след което сателитът ще изясни дали този абонат е в базата данни, и ако е така, той ще образува постоянна връзка.

Сега Lynk изстреля пет спътника, единият от които участва в последните тестове. Компанията планира да пусне около сто спътника до 2023 г. с цел непрекъснат обмен на данни.

По материали на lynk.world

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: