Реконструкцията на недостроената детска болница окончателно се отменя

Реконструкцията на недостроената детска болница окончателно се отменя

Казусът с Националната детска болница е на повече от 30 г.

Министерството на здравеопазването окончателно се отказа от реконструкцията на недовършения строеж, който беше предвиден да стане нова детска болница, съобщи БНР, като се позовава на съобщение на инициативата „ЗА истинска детска болница“ във Фейсбук. Разпоредено е и прекратяване на договора за 78 млн.лв. с „Главболгарстрой" за довършване на съществуващия строеж в София. 

С писмо до Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница" заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че на 5 юли 2021 г. Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол. 

От МЗ са дали и указания на изпълнителния директор на ЗИКДБ ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора на основание чл. 58, ал. 4 от договора, с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД „Детско здраве“. Основание за това от ведомството намират в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“. 

Чест прави на екипа на служебното правителство, че пое отговорността да прекрати този договор и така да отвори пътя към следващите крачки за създаване на модерно и високотехнологично лечебно заведение, отговарящо на всички съвременни стандарти на детската медицина, архитектурата и градоустройството, заявяват от гражданската инициатива, които вече две години настояват за сериозно и детайлно техническо задание, международен конкурс за проект и изпълнител, публично участие в контрола на всички нива, цялостна концепция за реформа в детското здравеопазване. 

Според изпълнителния директор на „Главболгарстрой" Мая Пенчева, ако процедурата стартира отначало, това ще отнеме между седем и 10 години, в които болницата няма да може да бъде построена, тъй като през това време ще текат различни процедури за анализ, покупка или устройване на терен, обществени поръчки за проектиране, строителство, надзор и евентуални обжалвания. Тя заяви пред БНР, че строителят не е официално уведомен за прекратяване на договора или спиране на дейностите по проекта.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но досега не е реализирана. Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за детската болница на 27 август 2019 г. Още тогава от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна, тъй като „сградата е невъзможна, незаконна и опасна", като припомниха, че строежът на сградата е започнал още през 1978 г. и за толкова дълго време всяка сграда старее, а заложените в обществената поръчка гафове залагат ремонт на ремонта без край.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: