Лондон настоява за нови преговори за Северноирландския протокол, ЕС отказва

Лондон настоява за нови преговори за Северноирландския протокол, ЕС отказва

Протоколът е една от най-конфликтните точки в споразумението за Брекзит с ЕС

Британското правителство настоява за предоговаряне на Северноирландския протокол и неговото временно денонсиране. Според британското правителство протоколът не е жизнеспособен в сегашната му форма и ако не е възможен никакъв компромис с Брюксел, Лондон ще помисли за всички възможности, включително едностранни инициативи, разрешени от член 16 от протокола. От своя страна Европейският съюз е категоричен, че няма да допусне ново отваряне на ирландския протокол, който има за цел да съхрани общия европейски пазар.

„Не можем да продължаваме така", заяви министърът, отговарящ за Брекзит, Дейвид Фрост. Той отбеляза, че протоколът създава множество проблеми, сред които растящо социално напрежение в Северна Ирландия, дефицит на стоки и бюрокрация. Над 200 фирми вече не доставят стоки и продукти за Северна Ирландия, отбеляза Фрост. Според британското правителство митническите проверки на северноирландската граница представляват 20% от всички гранични проверки на ЕС за храни и животни. 

От своя страна заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович отхвърли възможността за предоговаряне. „Европейският съюз е готов да продължи диалога и да намери „иновативни решения" с Лондон, но това трябва да се случи само в рамките на Северноирландския протокол", заяви той и припомни, че постигнатите договорености вече са ратифицирани от британския парламент.  

Протоколът предвижда да не се въвежда никакъв митнически контрол между британската провинция Северна Ирландия и страната членка на ЕС Ирландия - контролът да се осъществява между Великобритания и Северна Ирландия. Сега британското правителство иска, наред с другото разхлабване на контрола, удължаване на преходните правила за определени стоки. 

Приложението на Северноирландския протокол беше една от най-конфликтните точки в преговорите за Брекзит, а сега от месеци е източник на спорове между Великобритания и ЕС. ЕС вече се съгласи с удължаване на извънредните правила за митническия контрол на месните продукти с три месеца – до 30 септември.  

Митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия би могла да постави под заплаха споразумението от 1998 г., с който бе сложен край на кървавия северноирландски конфликт и да се отвори пътят за повторното обединение на Северна Ирландия и Ирландия. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: