Гутериш: Светът е застрашен от ураган от хуманитарни кризи

Гутериш: Светът е застрашен от ураган от хуманитарни кризи

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди днес, че поради урагана от хуманитарни кризи по целия свят цивилното население в районите на конфликти плати най-високата цена, а хуманитарните и медицинските работници бяха подложени на безмилостна вълна от атаки

Гутериш заяви, че хуманитарните нужди надвишават възможностите на ООН и хуманитарните организации да ги посрещнат под натиска на пандемията от COVID-19, предаде АП.

Намираме се в непознати води, каза той в реч пред Съвета за сигурност на ООН.

Нивото на хуманитарните нужди никога не е било по-високо, посочи Гутериш.

ООН и нашите партньори се опитват да помогнат на 160 милиона души тази година, най-голям брой досега, каза Гутериш.

Той посочи етиопския регион Тиграй, Афганистан, Йемен и Сирия като примери за кърваво разрастване на хуманитарните кризи.

Що се отнася до Тиграй, той каза, че през последните месеци ООН е чувала достоверни доклади за екзекуции на цивилни, произволни арести и лишаване от свобода, сексуално насилие над деца и насилствено разселване в голям мащаб.

В Афганистан най-малко 24 цивилни, включително петима здравни работници, са били убити при жестоки нападения само за една седмица през юни, каза той. Гражданските жертви през първото тримесечие на тази година са се увеличили с 29 процента в сравнение с миналата година, добави Гутериш.

Генералният секретар заяви, че в Йемен най-малко пет цивилни се убиват или раняват всеки ден, 20 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, а пет милиона са изправени пред глад.

При нападението през миналия месец срещу една от най-големите болници в Северна Сирия са убити 19 цивилни, включително три деца, една ракета е ударила спешното отделение, а друга - родилното отделение, заяви генералният секретар на ООН.

Гутериш призова Съвета за сигурност да предприеме решителни и незабавни действия в подкрепа на своите резолюции относно защитата на цивилни, хуманитарни и здравни работници, както и болници, училища, водни съоръжения и друго хуманитарно пространство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: