Отнеха статута за устойчиво производство на корейски производител на палмово масло

Отнеха статута за устойчиво производство на корейски производител на палмово масло Снимка: Greenpeace

Стъпката е предприета след разследване на BBC

Международният съвет за управление на горите (FSC) е отменил статута за устойчиво производство на корейския гигант Korindo Group, след като разследване на BBC доказа, че холдингът е изкупувал части от най-големите все още запазени тропически гори в Азия, в отдалечената индонезийска провинция Папуа. Визуален анализ предполага, че след това горите са били умишлено опожарявани, в явно нарушение на правилата на FSC. До същите заключения стига и разследване на университета Goldsmiths в Лондон и Greenpeace International, публикувано съвместно с BBC.

Отнетият сертификат на FSC се поставя на хартиени продукти и стоки от дърво с цел да каже на потребителите, че са доставени от компании с етични и устойчиви производства.

Първоначално FSC решиха да не отнемат сертификата за устойчивост на Korindo и да работят съвместно с корейската компания за решаване на социалните и екологични проблеми. Но според FSC връзката е станала „несъстоятелна“ и сертифицирането на продуктите с търговска марка Korindo ще бъде прекратено от октомври 2021 г.

Korindo Group заявиха, че компанията е „много шокирана от решението на FSC“. Те настояват, че са спазили всички стъпки на „договорената пътна карта за подобрения“, и казват, че въпреки решението на FSC „остават ангажирани с устойчивостта и правата на човека“. Korindo Group отричат да са предизвиквали пожари или да са нарушавали закона и настояват, че съблюдават човешките права и плащат справедливи обезщетения на местните племена. 

Korindo Group контролират повече земя в провинция Папуа от всеки друг мултинационален конгломерат. В рамките на предоставените от правителството на Индонезия концесии компанията е разчистила близо 60 000 хектара гори - площ с размерите на Чикаго или Сеул - за да ги засади с маслодайни палми.

Според непубликуван доклад на FSC за 2018 г., от който BBC има копие, налице са категорични доказателства, че действията на Korindo Group са довели до унищожението на 30 000 хектара запазени тропически гори в нарушение на разпоредбите на FSC. Посочва се също, че по този начин компанията „подкрепя нарушаването на традиционните и човешките права за своя собствена полза“.

„Изключително важно е сертифициращите органи да не помагат на купувачите да си създават фасада на устойчивост и прозрачност“, смятат от Greenpeace и директно критикуват FSC, че „най-накрая са дошли на себе си“, макар и с решение по модела „по-добре късно, отколкото никога“.

Индонезийското правителство обаче продължава да предоставя концесии, позволявайки на концесионерите да нарушават правата на местното население. Индонезия е най-големият износител на палмово масло в света, което днес присъства във всичко - от шампоани до бисквити, така че много производители от най-широк кръг промишлености може да се изправят пред риска също да бъдат лишени от сертификат за устойчивост, ако ползват продукти на Korindo.

Богатите гори в отдалечената провинция Папуа доскоро бяха сравнително незасегнати, но правителството бързо отвори района за инвеститори, обещавайки просперитет в един от най-бедните региони на страната. Според GAPKI, индонезийската национална асоциация на производителите на палмово масло, миналата година износът му е генерирал приходи от около $ 19 млрд.

Само преди месеци FSC стана обект на разследване от експерти, чиито резултати оповести Deutsche Welle. Този акт с многобройни примери също доказа, че сертификационната практика на FSC в много случаи не се покрива с актуалните изисквания за устойчиво и екологично управление на горите по света.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: