Най-скъпото бижу, продавано за криптовалута, струва 12,3 милиона долара в биткойн

Най-скъпото бижу, продавано за криптовалута, струва 12,3 милиона долара в биткойн

Диамантът The Key 10138 се отличава с изключителна чистота и големина


Аукционната къща Sotheby's постави световен рекорд за най-скъпо бижу, продавано някога за криптовалута. 101,38-каратов диамант във форма на круша, наречен The Key 10138, беше продаден на търг за 12,3 милиона долара в биткойн в петък.  

Според Sotheby's това е вторият по големина крушовиден диамант, който някога е бил продаван публично. The Key 10138 е един от само десет диаманта с големина над 100 карата, които някога са излизали на търг. Само два от тях са с крушовидна форма. 

Купувачът от Хонконг е предпочел да остане анонимен.  

Аукционната къща обяви миналия месец, че приема плащания в Bitcoin или Ether чрез Coinbase, криптовалутна борса, която стана публична по-рано тази година. Тази продажба показва, че Sotheby's остават отворени към иновациите, заявиха търговците. 

„Това е наистина символичен момент. Най-древният и емблематичен носител на стойност вече може да бъде закупен с помощта на най-новата универсална валута на човечеството", каза Пати Уонг, председател на Sotheby's Asia. 

Това не е първата сделка в криптовалута на аукционната къща. През май Sotheby's продаде произведение на графити-художника Банкси за 12,9 милиона долара в криптовалута.  

Криптовалутите като цяло имат нестабилна година, съчетаваща експлозивен растеж и големи сривове. В САЩ Националният републикански комитет на Конгреса заяви, че ще приема дарения в криптовалута, а Салвадор стана първата държава, която прие биткойн като законно платежно средство. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: