Apple App Store и Apple Pay - под прицел на антимонополния орган на ЕС

Apple App Store и Apple Pay - под прицел на антимонополния орган на ЕС Снимка: Getty Images

Дейностите на Apple са предмет на две антитръстови разследвания, започнати в Европейския съюз.

Европейските служители по антитръстово законодателство установяват дали американската компания нарушава правилата за лоялна конкуренция в App Store и платежната услуга Apple Pay. Подозренията им са, че Apple блокира конкурентите.

Европейската комисия заяви, че едно разследване ще проучи задължителното използване на собствената система за закупуване на приложения в Apple и правилата, забраняващи на разработчиците на приложения да информират потребителите на iPhone и iPad за по-евтини опции, достъпни на друго място.

„Apple, изглежда, е поела ролята на пазач, когато става въпрос за разпространение на приложения и съдържание на потребителите на популярни устройства на Apple“, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Margrethe Vestager.

Основният акцент е върху условията на Apple по отношение на това как и дали мобилната платежна услуга Apple Pay трябва да се използва в приложенията и уебсайтовете на търговците, както и върху отказа на компанията да предостави на конкурентите достъп до платежната система.

Регулаторите също са обезпокоени, че платежната система Apple Pay, стартирана през 2014 г., е единствената мобилна услуга за плащане, на която е разрешено да използва функцията tap and go" на iPhone.

Apple критикува действията на ЕС. „За съжаление, Европейската комисия управлява неоснователните оплаквания на няколко компании, които не искат да играят по същите правила като всички останали, а просто разчитат на хазарт“, се казва в съобщение на компанията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: