Европа тази нощ затваря въздушното си пространство за беларуската авиация

Европа тази нощ затваря въздушното си пространство за беларуската авиация Снимка: pixabay

Това решение беше съгласувано от посланиците на страните членки на ЕС, - гласи официалното изявление на Съвета на Европейския съюз

От полунощ, брюкселско време, самолетите на беларуските авиокомпании няма да могат да летят над държавите от Съюза и да кацат на европейските летища. На авиокомпаниите от ЕС ще бъде забранено да летят през въздушното пространство на Беларус.

Според Европейската организация за безопасност на аеронавигацията около сто самолета от ЕС и Великобритания са прелитали над републиката всеки ден. 
По-рано „Белавия" съобщи, че списъкът на страните, до които може да изпраща самолети, е намален три пъти. Полетите до 21 държави са спрени.

Затварянето на европейското въздушно пространство за беларуски самолети беше договорено на 24 май на срещата на върха на ЕС. По този начин Европейският съюз отговори на принудителната промяната на рейса на Ryanair от Атина до Вилнюс към Минск.

На борда беше съоснователят на информационния проект Nexta Роман Протасевич. Той е задържан заедно със спътницата си, рускинята София Сапега.

Правозащитници и колеги на Протасевич казват, че той е изправен пред смъртно наказание. Официално журналистът е обвинен в организиране на безредици, участие в „действия, които грубо нарушават обществения ред“ и подбуждане към омраза, съобщи Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: