Ваксината на AstraZeneca ще се бори с южноафриканския бета-вариант на COVID

Ваксината на AstraZeneca ще се бори с южноафриканския бета-вариант на COVID


Великобритания води преговори с Oxford и AstraZeneca за допълнителни дози от тяхната ваксина срещу COVID-19. Новата, модифицирана разработка на медикамента е насочена към бета-варианта на коронавирус, идентифициран за първи път в Южна Африка, съобщава Reuters. 

Великобритания вече е осигурила 100 милиона дози от ваксината, разработена в Оксфордския университет и лицензирана за AstraZeneca. От здравното министерство са заявили, че допълнителните дози, които се обсъждат, ще бъдат съобразени с варианта B.1.351. 

Южна Африка остави ваксината на AstraZeneca в режим на изчакване през февруари, след като данните показаха, че тя осигурява минимална защита срещу доминиращия вариант на вируса в страната, който сега е известен като „бета" според новата система за класификация на Световната здравна организация. 

Компанията постави разработването на модифицирани ваксини срещу различните варианти на коронавирус като основен свой приоритет, като си постави за цел да има ефективни разработки до есента. От своя страна Великобритания се ангажира да финансира клиничните изпитвания на новата адаптирана ваксина.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: