Великобритания планира да се откаже от ваксинационните паспорти

Великобритания планира да се откаже от ваксинационните паспорти

Все още не е взето окончателно решение по въпроса

Великобритания планира да се откаже от „паспортите" за ваксинация срещу COVID-19 като правно изискване за присъствие на големи публични събития, съобщава Reuters. 

Още през април премиерът Борис Джонсън обърна внимание върху етичните проблеми, които може да предизвика сертификатът за ваксинация срещу COVID-19. Според официалните представители, работещи по темата за сертификатите за COVID-19 статус, няма шанс законът да бъде променен и да позволи употребата им в Обединеното кралство. 

Говорител на правителството обаче е заявил в отговор, изпратен по електронна поща до Reuters, че разглеждането на въпроса за сертифицирането на ваксинацията срещу COVID-19 продължава и все още не е взето решение по въпроса. 

Във Великобритания има нарастваща загриженост около перспективата за издаване на сертификати за ваксинация. Опасения изразяват както управляващата Консервативна партия, така и опозиционни депутати и правозащитни групи.  

Повече от 70 британски политици изразиха своето мнение срещу въвеждането на така наречените паспорти за ваксинация, които правителството обмисля да въведе, за да помогне за отваряне на икономиката, когато започне да отменя ограниченията във връзка с разпространението на COVID-19. „Противопоставяме се на разделящото и дискриминационно използване на удостоверението за COVID статус, за да се откаже на хората достъп до общи услуги, бизнес или работа“, се казва в изявление, подписано от група от над 70 депутати от целия политически спектър. 

Според Reuters премиерът Борис Джонсън е възложил на Майкъл Гроув да преразгледа възможната роля на сертификатите, като е отбелязал, че има дълбоки и сложни етични въпроси, които трябва да се проучат. 

Повече от 31 милиона британци вече са получили първата си доза ваксина. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: