Смартфонът – новото земеделско сечиво

Смартфонът – новото земеделско сечиво Снимка: pixabay.com

Технологиите навлизат и в дребното земеделие

Освен че дават достъп до информация от цял свят, смартфоните могат да помогнат много на хората в отдалечените райони. Вече има приложения за медицински консултации или контрол – например на кръвната захар при диабетици или кръвното налягане на хипертоници. Ново приложение ползват и земеделците в Бангладеш. Почвата, особено в южните провинции на страната, е плодородна и дава изобилна реколта - основно ориз и зеленчуци, но болестите по растенията са чест проблем за земеделците.

И ето къде се намесват смартфоните. Чрез едно приложение в тях фермерите в Бангладеш могат да получат съвет от експерти. В случай на болести по земеделските култури, земеделците снимат засегнатите растения, описват накратко проблема и постват информацията в сайта на Fosholi – приложение, което предлага безплатно онлайн съвети за селското стопанство. Разработено е от ACI Agribusinesses, част от конгломерата ACI (Advanced Chemical Industries) - производител на лекарства, храни, хигиенни продукти, бои, електроника и др. и собственик на голяма верига магазини, обслужваща над 40 000 домакинства в страната. 

В централата на Fosholi в Дака, столицата на Бангладеш, ежедневно се обработват средно около 100 въпроса от фермери. Експерти на Fosholi не само отговарят на специфични въпроси, но платформата дава и много обща информация. Посевите в страната се наблюдават чрез сателита Sentinel 1. На всеки 12 дни данните се анализират и се качват на картата на департамента на ACI за географски информационни системи и отдалечени райони. Така фермерите могат да следят развитието на посевите и да ги предпазят, като анализират и предвиждат рисковете. Освен това Fosholi проучва какъв тип болест и в каква степен на растежа им може да засегне насажденията в рамките на следващите 48 часа. След това и тази информация се качва в приложението.

Fosholi е система за интелигентни решения и подкрепа. ACI са инвестирали много в разработването ѝ. Фермерите не плащат за услугата, но в същото време компанията вижда, че продажбата на продуктите ѝ е скочила.
ACI наемат и инструктори, които ходят в селскостопанските райони и обучават хората как да ползват приложението. Придружават ги и представители на местното управление, които са доволни, че този софтуер е разширил комуникацията между фермери, експерти и местна власт и гледат на него като на средство за борба с бедността в селскостопанските райони на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: