За първи път в Русия се въвежда задължителна масова ваксинация срещу коронавирус

За първи път в Русия се въвежда задължителна масова ваксинация срещу коронавирус Снимка: pixabay

Задължителна ваксинация срещу коронавирус се въвежда за първи път в Русия на регионално ниво, пише Euronews

 Засега става дума само за един регион - република Саха (Якутия). Ръководителят на региона Айсен Николаев обяви това на заседание на републиканския оперативен щаб, позовавайки се на постановлението на главния санитарен лекар.

Якутските компании са задължени да организират ваксинацията на своите служители под заплахата от глоби от 200 хиляди рубли (2720 долара). Отказът от ваксинация трябва да бъде обоснован, в противен случай човекът няма да бъде допускан на работа.

В съобщението на правителството се говори за етапите на задължителната масова ваксинация. На първо място, това ще засегне всички служители в образователната сфера, които отговарят за летните ваканции на децата, както и организаторите и участниците в масови събития от републикански мащаб.

Задължителната масова ваксинация в Якутия беше въведена на фона на увеличаване на честотата на заболяванията и намаляване на темповете на ваксинационната кампания.

Според ръководителя на региона републиката може да ваксинира 19 хиляди души на ден, но такъв брой ваксинации е направен за една седмица.

По-рано заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев говори за възможността за задължителна ваксинация при определени условия. Той се позова на „голямата обществена опасност от развитието на епидемията“ и отбеляза, че това изисква „отделно законодателно постановление на властите“.

След това Кремъл заяви, че не обмисля възможността за въвеждане на задължителни ваксинации в Русия. Федералното правителство многократно обявява, че ваксинацията е изключително доброволна. В същото време президентът Владимир Путин поиска да се ускори кампанията за ваксинация в Русия.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: