Европейската комисия работи по план за реакция при извънредни ситуации

Европейската комисия работи по план за реакция при извънредни ситуации

Европейската комисия провежда целенасочена консултация по Плана за действие при извънредни ситуации, съобщава пресслужбата на европейския парламент. Планът ще включва набор от процедури и създаване на механизъм за реагиране на хранителни кризи.  

В обсъждането могат да се включат както производители, преработватели и търговци на храни, така и потребителите, неправителствените организации и националните власти. Целта на консултацията, която продължава до 3 май, е да бъде установена обратна връзка относно формата и обхвата на плана. 

През миналата година селскостопанският хранителен сектор на Евросъюза се сблъска с различни предизвикателства като резки промени в търсенето, затваряне на граници и недостиг на сезонни работници. Кризата подчерта, че хранителната сигурност не може да се приема за даденост. Планът за действие при извънредни ситуации трябва да осигури по-добра готовност и координация за всякакви бъдещи кризи, които могат да застрашат продоволствената сигурност на ниво Европейски съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: