Пентагонът се готви да разположи нови сухопътни войски в Европа и Азия

Пентагонът се готви да разположи нови сухопътни войски в Европа и Азия

Засега не се съобщава къде точно на Стария континент ще бъде дислоцирана оперативно-техническа група

Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да разположи в чужбина нови оперативно-тактически групи на Сухопътните войски. Едната от тях ще бъде в Европа, а две - в Азиатско-Тихоокеанския регион. За това съобщи по време на интернет брифинг началникът на щаба на американските Сухопътни войски генерал Джеймс Макконвил.

Генералът поясни, че към настоящия момент съединенията още се формират и оборудват, но тяхното бъдеще е свързано с Тихоокеанския регион. Една от тези групи ще бъде разположена в Европа, каза Макконвил (на снимката), но отказа да съобщи предполагаемото място на дислокацията й. 

Новите съединения ще бъдат снабдени с много точно въоръжение с далечен обхват, в това число със свръхзвукови ракети и ракети със среден обхват, включително и противокорабни. Подразделенията ще имат средства за разузнаване, информационни операции, бойни действия в киберпространството и т.н. Пентагонът ги нарича многосферни оперативно-тактически групи на Сухопътните войски на САЩ. 

През януари 2020 г. бившият военен министър Райън Маккарти съобщи, че такива групи ще наброяват хиляда човека, а създаването им ще отнеме година и половина време. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: