Актуална информация за епидемичната обстановка на 18.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 18.01.2021 г. Снимка: БГНЕС

Започна втората фаза на ваксинацията срещу COVID-19


У нас 

Днес, 18 януари, започна втората фаза на ваксинацията срещу COVID-19. Вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия започна с поставянето на втора доза от ваксината на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. Днес беше имунизиран и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. От днес частично започва и ваксинирането във втората фаза на учителите и възрастните хора в социалните домове.  

„От 4 февруари вероятно ще разрешим три класа от 5. до 12. клас да учат присъствено, ако така продължава да спада заболеваемостта и се надяваме да достигне под 120 на 100 000 души", заяви министърът на здравеопазването. Предстои среща с министъра на образованието и науката, с представители на синдикатите в системата на образованието и с работодателските организации, за да се обсъдят ваксинирането на учителите и мерките сред 4 февруари, каза още министър Ангелов. 

Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer/BioNTech" пристигнаха минути след 7,00 часа тази сутрин на Летище София. Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември миналата година. След като компанията производител съобщи за забавяне на ваксини срещу COVID-19 в Европа, пристигнаха малко повече от половината от очакваните 35 хиляди дози. От компанията производител посочват, че забавянето на количества от ваксината е временно, а ускорени доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари. 

Следващата седмица се очаква в страната ни да пристигнат около 4000 дози и от ваксината на компанията „Moderna", а в началото на февруари - още 35 000 ваксини на „Pfizer/BioNTech". Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че очаква масовата ваксинация да започне през април, когато доставките на ваксини ще скочат в пъти. 

Ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи и да работят до 22,00 ч., за да се обхванат желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, когато започне масовата имунизация. Това предложение е направено пред Националния ваксинационен щаб, каза пред журналисти ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му с напредването на фазите от плана за ваксинация ще възникне проблем с хората, които са на работа, да не могат да се ваксинират в работно време. Ето защо с работа на две смени до по-късно този проблем може да се преодолее и да бъдат обхванати по-голям брой граждани.

Данните за България 

Досега у нас са ваксинирани 18 453 души, като за последното денонощие те са 121, сочат данните на Единния информационен портал.  
77 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас за последното денонощие. Те са установени след направени 1194 теста. Излекуваните за последното денонощие са 396. Хоспитализирани са 3485 души, от които 341 настанени в интензивни отделения. Девет души с коронавирус са починали за изминалите 24 часа. Най-много новоинфектирани са установени в София - 30, следвана от Плевен със 7 и Кюстендил - 6. 

По света 

Близо 95,5 милиона са потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб, почти 2 040 000 са починалите. Най-много са заразените в Съединените щати и Индия. В Европа броят на заболелите е най-голям във Великобритания и във Франция. 

От днес в Русия започва кампания за масова ваксинация срещу коронавируса. Руснаците ще могат да си поставят безплатно една от двете регистрирани в страната ваксини - „Спутник V" и „ЕпиВакКорона". Миналата седмица президентът Владимир Путин разпореди преминаване към масова имунизация. От 10 декември в Русия  тече мащабна ваксинация, която започна с медици, учители, хора с хронични заболявания и други групи. Властите предвиждат колективен имунитет да се формира в страната до началото на есенния епидемичен сезон.  

След 84 дни строга национална карантина, магазините в Гърция бяха отворени. С работно време от 7,00 сутринта до 20,00 часа отвориха врати както малките квартални магазини, така и моловете. Позволено е пазаруване само в рамките на два часа. Повечето противоепидемични мерки в Гърция обаче остават за неопределено време. Специалисти заявиха, че епидемиологичната картина е изключително добра, но рискът не е преминал. Успешно продължава масовото ваксиниране срещу COVID-19 в цялата страна, информират от здравното министерство. Почти 80% от гърците ще се ваксинират при първа възможност, според последните проучвания. 

Здравните власти в Турция планират да ваксинират около 27 млн. граждани до средата на м. март 2021 г. Ако се реализира тази прогноза, след 15 март те предвиждат разхлабване на епидемиологичните мерки и дори премахването им в голяма степен. Това посочи отговорен представител на турското здравно министерство. Евентуално отслабване на мерките ще включва отмяна на забраните за движение през уикендите, редовно обучение в училищните заведения, отваряне на ресторантите и др. Турското здравно министерство регистрира от началото на 2021 г. спад в случаите на заразените с COVID-19 и на жертвите. Към момента в страната са ваксинирани около 690 хиляди души. 

Франция започна днес нов етап от ваксинацията на граждани над 75-годишна възраст и с хронични заболявания. Това съобщи здравният министър Оливие Веран.  По време на първата фаза имаха възможност да се имунизират жителите на домовете за възрастни и някои категории медици, главно тези над 65 години или страдащи от някои болести. Новият етап ще обхване около 5 милиона възрастни хора извън домовете, но и близо 1 милион млади французи с тежки заболявания, които са особено застрашени от коронавируса, каза министърът. Министърът потвърди, че в страната понастоящем работят около 800 центъра за ваксиниране и вече са имунизирани 442 127 души, а към края на месеца се очаква да станат над 1 милион. 

Целта на новоизбрания президент Джо Байдън да достави 100 милиона дози ваксина срещу COVID-19 в рамките на първите 100 дни от неговото председателство „е абсолютно изпълнима цел“, заяви директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи. Той каза това пред NBC, като добави, че две нови ваксини са в процес на разработка от AstraZeneca и Johnson & Johnson и могат „много скоро” да бъдат представени на американските регулатори за одобрение, което би увеличило темпото на ваксинации. До момента са ваксинирани около 10,6 милиона американци – приблизително наполовина по-малко, отколкото администрацията на президента Доналд Тръмп се надяваше, че ще извърши до края на 2020 г. 

Австрия удължи пълното затваряне на страната до 7 февруари. Въведени са и нови мерки, като дистанцията, която трябва да се спазва между гражданите, е увеличена на 2 метра, а от 25 януари 2021 г. ще е задължително използване на маска тип FFP-2 за всички на възраст над 14 години в търговските обекти и обществения транспорт. Австрийското правителство съветва да бъде въведена дистанционна форма на работа за всички, за които това е възможно, съобщиха от МВнР. Влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

Допълнителни ограничения влизат в сила и в Швейцария. Сред мерките са затваряне на магазини, продаващи стоки, които не са „основни“, и ограничаване до 5 души на участниците в обществени и частни прояви. 

Словакия налага строги ограничения за придвижването и въвежда още масово тестване като част от усилията за борба с коронавируса. Жителите ще имат нужда от отрицателен резултат, за да могат да пътуват до работа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: