Европа в навечерието на Коледа

Европа в навечерието на Коледа Снимка: pixabay

Пандемията промени обичайната подготовка за Коледа: в Централна и Източна Европа са наложени ограничения, които трябва да се спазват

Много страни започват масови тестове на населението. 

В Чешката република вече работи национална програма за тестване за антигени. Резултатите излизат след 20 минути. Кампанията ще продължи до 15 януари. Но това не отменя карантинните мерки: поради факта, че броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в републиката отново започна да расте, властите ограничиха броя на купувачите в магазините и въведоха вечерен час.

В Словакия от 21 декември за три седмици ще бъдат затворени повечето магазини и училища. Ресторантите са инструктирани да не използват терасите си.

В Полша от 28 декември се връщат строгите карантинни мерки: търговските центрове и ски пистите ще бъдат затворени, а пътуванията в навечерието на Коледа и Нова година са ограничени.

Поради големия брой новозаразени, карантината не се смекчава и в  Хърватия. От началото на епидемията властите на страната вече са изразходвали 4 милиарда евро за здравната система и различни субсидии за населението.

Сърбия обяви готовност да си сътрудничи с Русия при производството на ваксината Sputnik V, след като Белград получи 20 дози от руския препаат за лабораторни изследвания. В Сърбия обаче няма да се въвежда карантина и извънредно положение.

Румънските власти също изразиха готовност да започнат кампания за ваксинация още от 27 декември, съобщава  Euronews. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: