Как Елзас се опитва да запази магията на Коледа въпреки пандемията

Как Елзас се опитва да запази магията на Коледа въпреки пандемията Снимка: pixabay

Кризата с коронавируса доведе до лавинообразно отменяне на коледните базари, с които толкова се гордее Елзас. Но макар и лишени тази година от традиционните си празнично украсени дървени къщички, градовете в областта правят всичко възможно да запазят поне отчасти магията на Коледа, съобщава Le Figaro.

Страсбург, Колмар, Мюлуз и Кайзерсберг обновяват коледните си програми, тъй като се очаква от 1 декември да има разхлабване на здравните мерки  и облекчаване на наложената изолация покрай празниците в края на годината.

Елзас се слави с кокетните си коледни базари, които само през миналата година са наброявали над 200. Но през 2020 година те трябваше да бъдат отменени. Страсбург, самопровъзгласил се за „столицата на Коледа“, първи съобщи за това на 22 октомври. Градът бе последван от Риквир, Егисхайм, Кайзерсберг, Колмар и Мюлуз. Въпреки това от кметствата обявиха, че не възнамеряват да се откажат от магията на тържествата. Защото, както коментира Пиер Жошем, заместник-директор на „Alsace Destination tourisme”, тържествата около Рождество Христово и зимното слънцестоене са „традиция, дълбоко вкоренена в елзаските семейства.“ Според него пандемията дори би могла да накара местното население да се върне към основите на този вековен обичай: съпричастност, споделяне на моменти в тесен семеен кръг, солидарност с най-нуждаещите се.

За да поддържат жива традицията, като същевременно подкрепят местните търговци, някои градове в Елзас са взели решение да направят виртуални коледни базари, които ще започнат от края на ноември.

В Страсбург, на площад "Клебер", вече е поставена красива коледна елха. Общо над 700 коледни дървета ще украсят центъра на града. Развлекателната програма ще включва прожекции и изложби, които, ако ситуацията позволява, може да бъдат обогатени с музикални събития или спектакли.

Според традицията, елзаските градове ще бъдат украсени с километри гирлянди и хиляди топки. На някои места се предвижда организиране на търсене на съкровища, исторически обиколки или дегустации на вино, като разбира се, всичко ще бъде съобразено със санитарните мерки. В Кайзерсберг с падането на нощта ще става още по-вълшебно, благодарение на фойерверките и аромата на греяно вино, осигурено от местното туристическо бюро.

Кметът на Колмар дори се надява да има коледни концерти. „Музикантите са поканени, стаите им са резервирани.“, посочва той. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: