Китай продава американски държавни ценни книжа

Китай продава американски  държавни ценни книжа Снимка: pixabay

Най-големият външен кредитор на САЩ продава американски държавни ценни книжа вече пети месец. Какво се крие зад това?

За пети пореден месец Китай намалява притежанията си на американски държавни ценни книжа. В Пекин е държавна тайна колко американски държавни облигации притежава китайската държава. Известно е само, че китайците като цяло - държавата и други кредитори от Китай, са най-големите притежатели на държавни ценни книжа от САЩ.

Министерството на финансите във Вашингтон обаче редовно съобщава колко държавни облигации на САЩ притежава китайската държава. Техният брой е невъобразимо голям, но през септември продължи да намалява. В момента Китай притежава държавни облигации на САЩ на стойност 1062 милиарда щатски долара. Това е с от около 6 милиарда долара по-малко от септември и най-ниската стойност от почти три години.

Това развитие е причина за спекулации на азиатските пазари. Дали просто общият бизнес между Китай и САЩ става все по-малко и по-малко важен в сравнение с обмена между Китай и други страни? Или зад това стои политика? Губи ли Китай доверие в САЩ и разчита ли, че вбъдеще китайските компании ще правят по-малко сделки със САЩ? 

Същевременно Япония се възползва. Броят на държавните облигации на Япония, държани от китайското правителство, се е увеличил.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: