Престижно списание отличи собственика на българска банка

Престижно списание отличи собственика на българска банка

Призът се дава като най-добра банка в Европа за социално въздействие и повишаване на финансовата култура, инициативата е активна и в България.

Европейската инициатива на УниКредит Social Impact Banking (SIB - банкови дейности със социално въздействие), която УниКредит Булбанк развива активно от 2019 г. и в България, получи престижно признание. 

Международното списание Capital Finance International (CFI.co) отличи УниКредит като Най-добра банка за социално въздействие в Европа. Освен резултатите от основните дейностите по SIB – микрокредитиране, финансиране със социално въздействие (impact financing) и повишаване на финансовата култура – журито подчерта и усилията на УниКредит спрямо хората, с които работи, като взема предвид техните променящи се потребности във връзка с пандемията от COVID-19. Политиките на УниКредит и постигането на положително социално въздействие чрез инициативата SIB бяха оценени като „стабилни и значими“.

Проектът Social Impact Banking се развива от 2019 г. в България, както и в още 11 европейски държави, по модел на УниКредит в Италия. У нас УниКредит Булбанк активно работи със силна екосистема от десетки партньори от бизнеса, държавни институции и неправителствения сектор. Дейностите нa SIB в България са и в трите основни направления на Social Impact Banking - микрокредиране, финансиране със социално въздействие и програма за повишаване на финансовата култура под местния бранд ФинКултура

Победителите бяха избрани от международно жури на Capital Finance International, съставено от експерти в индустрията. Тяхната цел е да определят лицата и организациите със значителен принос за икономиките и реално добавяне на стойност за всички заинтересовани лица. 

От стартирането на банкирането със социално въздействие УниКредит е подкрепила повече от 4000 малки и средни бизнеси чрез микрокредитиране и финансиране с въздействие (impact financing), както и чрез предоставяне на различни финансови образователни програми в полза на близо 50 хил. младежи и хора в неравностойно положение в цяла Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: