Законът за частния фалит влезе в парламента

Законът за частния фалит влезе в парламента Снимка: pixabay.com

ЕК ни задължи преди близо две години да приемем текстове, които защитават длъжниците

Законопроект за частния фалит на физическите лица влиза за разглеждане в парламента. Текстът е подготвен от ВМРО, съобщи пред БНР Красимир Богданов от патриотичната организация. Предстои разглеждане на текстовете от съответните комисии на народното събрание.

 

България е единствената в ЕС, която няма такова законодателство. Още през януари 2019 г. Европейската комисия ни постави срок от два месеца да се направят законови промени, заради клаузи в договорите на длъжниците, които ги поставят в неравностойно положение.

 

През март 2019 пък Европейският парламент гласува директива за процедурите за несъстоятелност на предприятията, която засяга и физическите лица. 

Това задължи още тогава България да приеме възможно най-бързо закон за личния фалит.

Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на двете страни – и на задължените лица, и на кредиторите. Появата на законопроекта е много актуална към момента заради задълбочаването на кризата с коронавируса“, смята Красимир Богданов. 

"Десетки хиляди хора или вече са безработни, или са в риск да останат трайно безработни", допълни той. Според него сложната  ситуация изисква юридическа защита на тези лица.

 

“Ако едно лице е в невъзможност да обслужва задълженията си към банкови институции, колекторски фирми и други кредитори в продължение на три месеца, то ще може да подава заявление до районния съд за обявяване в неплатежоспособност. След това съдия изпълнител ще описва имуществото и доходите му. Лицето трябва да има задължения, които надхвърлят 5 минимални заплати и не надвишават 10 хиляди лева. В този случай то попада в специален регистър, който ще бъде заведен към Агенцията по вписванията и подлежи на защита“, обясни Богданов.

 

Лицето ще се поставя под защита за 5 години. Присъствието в този регистър не следва да бъде утежняващо обстоятелство при последващо теглене на кредит, ако старите задължения вече са изчистени, коментира Красимир Богданов. Той не смята, че банките ще затегнат режима на отпускане на кредити след приемането на бъдещия закон.  

Веднага ще се прекратява защитата на хора, предизвикали своята неплатежоспособност с умишлени действия, предвиждат още законовите текстове, които ще се обсъждат. Каквото и законодателство да бъде прието, вероятно някой ще се опита да се възползва от това, заяви депутатът. Затова и подробно се разписват факторите, които категоризират едно лице като недобросъвестен длъжник.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: