ЕС има нужда от единност в лицето на проблемите с Турция

ЕС има нужда от единност в лицето на проблемите с Турция Снимка: wikimedia.org

Европейският съюз е раздиран от вътрешни разногласия и това пречи на блока да заеме единна и силна позиция в проблемите, с които се сблъсква", зяви Жозеп Борел, който е върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

 Това Борел каза в интервю за вестник Financial Times, публикувано днес, 13 септември.

Основната тема на разговорите на върха при срещата на европейските лидери на 24 септември ще бъде ситуацията в отношенията между ЕС и Турция.

Напрежението между Турция, Гърция и Кипър в района на източната част на Средиземно море се покачва експотенциално. Това създава риск от открита конфронтация, която е възможно да отиде по-далеч от просто размяна на остри реплики", заяви Борел.

Ситуацията в региона се утежни значително по-рано през 2020 г., когато Турция започна проучване за наличие на природен газ в спорни територии в Средиземно море.

Тогава гръцкото правителство изпрати част от военния си флот и военна авиация в региона. Франция също изпрати свои военни патрули в спорните територии

По-рано през тази седмица френският президент, Еманюел Макрон, изпрати „ясно послание към Гърция и Кипър в подкрепа за двете страни" срещу „едностранните провокации, незаконни сондажи и заплахи за суверенитета на двете средиземноморски държави" от страна на Турция.

Френският президент каза още, че Европейският съюз „желае да възстанови нормалните отношения с Турция", както и да върне стабилността в региона на Източното Средиземноморие.

Турското правителство отвърна, че френското изявление е „лишено от всякакво правно основание, пристрастно е и е крайно нереалистично" за конкретната ситуация.

Анкара още веднъж призова Гърция „да се откаже от своите максималистки морски граници, които са в противоречие с международното право".

Междувременно Гърция обяви в събота, 12 септември, че ще увеличи военния си потенциал със закупуването на 18 френски моногоцелеви изтребители „Рафал".

Страната заяви още намерението си да увеличи военните си с 15 хиляди през следващите 5 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: