Съветът на ЕС увеличи с 6,2 милиарда евро бюджета за 2020 г.

Съветът на ЕС увеличи с 6,2 милиарда евро бюджета за 2020 г.

С част от средствата ще бъде финансирано създаването и разпространението на ваксина срещу COVID-19.

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие да добави 6,2 млрд. евро към бюджета на общността за 2020 г., за да се справи с последиците от кризата с COVID-19 и да финансира стратегията за ваксиниране. Това съобщава пресслужбата на Съвета.

С преразгледания бюджет се увеличават плащанията за Инструмента за спешна подкрепа в рамките на Съюза с 1,09 млрд. евро, за да бъде осигурено създаването и разпространението на ваксина срещу COVID-19. Европейската комисия ще използва тези средства като авансово плащане за предварителни поръчки на дози от ваксината.

Също така с 5,1 млрд. евро се увеличават бюджетните кредити за плащания за Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК) и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса - плюс (ИИОК+). Парите ще бъдат използвани за покриване на допълнителните нужди за прогнозата за финансиране по линия на сближаването до края на годината. 

ИИОК пренасочва неизразходваните средства от бюджета на ЕС за справяне с кризата, свързана с COVID-19, а ИИОК+ смекчава правилата за изразходване на средства по линия на сближаването, за да се увеличи гъвкавостта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: