Бахрейн също постига споразумение с Израел

Бахрейн също постига споразумение с Израел

След Обединените арабски емирства и Бахрейн иска да нормализира отношенията си с Израел.

Израел и Бахрейн са се договорили да установят пълни дипломатически отношения. „Още един исторически пробив - написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Twitter. - Нашите двама големи приятели Израел и Кралство Бахрейн се договарят за мирно споразумение."

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че „ще подпишем поредната мирна сделка с друга арабска държава, Бахрейн".
 „След второто мирно споразумение с арабска държава ни отне 26 години за третото, но само 29 дни от третото до четвъртото и ще има още", каза той.

Следващата седмица Тръмп ще бъде домакин на церемония в Белия дом за отбелязване на установяването на дипломатически отношения между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Външният министър на Бахрейн Абдулатиф ал Саджани изяви желание също  да участва. В съвместно съобщение от САЩ, Бахрейн и Израел, се казва, че ал Саджани ще подпише „декларация за мир" с Нетаняху на церемонията. Установяването на пряк диалог и дипломатически отношения ще „продължи положителната трансформация на Близкия изток и ще увеличи стабилността, сигурността и просперитета в региона".

Бахрейн е четвъртата арабска държава, която ще признае Израел, след Египет, Йордания и ОАЕ. В замяна на споразумението Израел ще спре планираното анексиране на райони в окупирания Западен бряг, за които палестинците претендират.

Тръмп се ангажира със сближаването между Израел и ОАЕ. След пробива той многократно се надява на по-нататъшен напредък и дори говори за евентуален „мир в Близкия изток“. В четвъртък президентът заяви в Белия дом, че друга държава може да последва примера на ОАЕ. „Има страни, които се редят на опашка, за да се присъединят.“ Той води разговори и със саудитския крал Салман.

Тръмп е оптимист, че палестинците отново ще покажат готовност за разговор, ако страните, които ги подкрепят, следват курса на ОАЕ. Палестинците бойкотираха правителството на САЩ, откакто Тръмп едностранно призна Ерусалим за столица на Израел в края на 2017 г. и премести американското посолство от Тел Авив през май 2018 г. Те обвиняват Тръмп в едностранна произраелска политика.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: