Европейският съюз затваря небето си за руски бизнес самолети

Европейският съюз затваря небето си за руски бизнес самолети Снимка: unn.ua

Позовавайки се на документ, цитиран от EU Observer, руски медии преди всичко подчертават, че 14-ия пакет санкции на ЕС, съгласуван на 20 юни, разширява досегашните авиационни ограничения за руските авиокомпании

Започнали след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., новите ограничения забраняват на руски физически лица, компании и структури да извършват частни полети във въздушното пространство на страните членки на ЕС. Според документа, забраната обхваща всякакви полети, при които хора от Русия, както и руски граждани и компании, могат да „определят мястото и часа на излитане и кацане“.

Като пример се цитират полети за транспортиране на руснаци „до определени ваканционни дестинации“, както и полети, с които компаниите „превозват своите служители на бизнес срещи“ в ЕС. Забраната обхваща и бизнес самолети, с които богати руснаци пътуват до Европа. 

Друг обект на 14-ият пакет санкции са 69 руски граждани, 47 руски компании и 27 танкера, които по данни на ЕС принадлежат към „сенчестия флот“ на Русия, който превозва руски петрол, заобикаляйки досегашните санкции. Към този „сив списък” са включени и повече от 60 чуждестранни юридически лица, включително от Китай, Турция, Индия и Хонконг, заподозрени, че доставят на Русия санкционирани технологии

Последният засега пакет санкции на ЕС включва персонално и двама руски милиардери - основателят на Руска медодобивна компания (РМК) Игор Алтушкин, чиито активи според Forbes са $3,8 милиарда и създателят на холдинга „Аеон” Роман Троценко, с богатство, оценявано на $2,8 милиарда. Санкциите спрямо тях включват замразяване на активите им в Европа и забрана да им се издават визи за страни от ЕС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: