Микропластмаса е открита и в мъжката сперма

Микропластмаса е открита и в мъжката сперма

Китайски учени откриха микропластмаса във всяка проба от човешка сперма, която тестваха, получена от 36 здрави възрастни мъже

 Резултатите от изследването са публикувани в списание Science of the Total Environment.

Предишни проучвания показват, че микропластмасата присъства в почти всички екосистеми на Земята, от планинските върхове до дълбините на световните океани. Учените са установили, че

средностатистическият човек консумира еквивалента на една кредитна карта на седмица. Това се случва при пиене от пластмасови бутилки, вдишване на частици въздух или ядене на храна, загрята в пластмасови съдове. Отбелязва се, че е невъзможно хората да избегнат поглъщането на пластмаса.

В нова статия учените се съмняват дали погълнатата микропластмаса може да е причина за глобалния спад на раждаемостта. За да направят това, те набират 36 здрави възрастни мъже от град Джинан (Източен Китай), които не работят в пластмасовата индустрия, и събират проби от сперма за анализ.


Всяка проба от сперма се смесва с химически разтвор и се филтрува за последваща микроскопия. Микропластмаси бяха открити във всяка проба от сперма, като полистиролът, който обикновено се използва в опаковъчната пяна, е най-често срещаният от осемте идентифицирани вида пластмаса.

Също така се наблюдава по-ниска подвижност на спермата в проби от сперма, които съдържат пластмасови частици от поливинилхлорид. Според авторите това откритие може да помогне да се обясни спадът в нивата на фертилност сред мъжете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: