На 28 май 1756 г. е рожденият ден на майонезата

На 28 май 1756 г. е рожденият ден на майонезата Снимка: https://pixabay.com/

Има няколко версии за произхода на майонезата

 Най-надеждните доказателства сочат, че целият процес се е случил във френския град Маон през 1756 г., когато британците окупират френските земи по време на Седемгодишната война (1756-1763 г.).

 

Френските войски на маршал Луи Франсоа Арман дю Плеси, херцог на Ришельо, имаха голям проблем с продоволствието - останаха само растително масло, яйца и лимони.

Тъй като ежедневните омлети вече   станали скучни, Ришельо наредил на готвача да приготви някакво необичайно ястие от наличните продукти.

 

Готвачът, тъй като не успял да се сдобие с допълнителни продукти, реши да приготви сос на базата на растително масло. Сосът, който се оказва изключително вкусен, се харесва на френските военни. И се нарича „майонеза“ - на френски „mayonnaise“, тоест „Maonian“, тъй като френското изписване на името на града, където се случи всичко това, Mahon, е „Mahon“.

Това се случв на 28 май 1756 г.

Друга версия твърди, че през 1782 г. херцог Луис от Криленски отвоюва град Махон от британците. След битката се устройвал празник. За първи път присъстващите опитаха сос от натурални продукти, с които е бил известен района. Впоследствие сосът стана широко разпространен в Европа, където получи името Mahon (от френски - „майонеза“).

 

Майонезата е многокомпонентна система, създадена чрез смесване на растително масло, вода, яйчен прах, сухо мляко, оцет и подправки.

Днес този продукт присъства в ястия от почти всички направления на световната кухня. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: