РС Македония не трябва да забравя, че не може да поставя условия на държави от ЕС

РС Македония не трябва да забравя, че не може да поставя условия на държави от ЕС Снимка: С корекции - ФБ

На фона на всички нелепи промени, които бяха извършени в Конституцията, имаше и много гласове, които изтъкваха като положително, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт

Видяхме, че парламентът нито работи, нито осъществява контрол. За съжаление с предстоящото извънредно заседание на народните представители най-вероятно Народното събрание ще бъде употребено като предизборна трибуна.

Надявам се политиците в РСМ да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от ЕС.

Очаквам да разберат, че международните договори трябва да се спазват. Това им казаха и България, и Гърция и Европейският съюз. Преговорната рамка трябва да се изпълнява, което означава изпълнение и на двустранните протоколи, където се регламентира отказът от езика на омразата към България, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите и уважението към културно-историческото наследство на страната ни.

Очаквам всеки политик, който оттук нататък ще представлява България в Европейския съвет, да продължи да отстоява нашия национален интерес, Копенхагенските критерии за членство и правата на българите в РСМ така, както аз ги отстоявах, докато представлявах България в Европейския съвет по времето на служебните правителства.

Република Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки на ЕС, не може да ревизира международни договори, защото това „брандира“ страната като държава, която не зачита международното право

Румен Радев, Фейсбук

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: