Украински военни хакнаха терминали на Starlink заради безплатен достъп до Интернет

Украински военни хакнаха терминали на Starlink заради безплатен достъп до Интернет

Подобни промени в конструкцията на най-сложната космическа система за връзка не могат да бъдат направени дори при най-високата компетентност в тази област.

По думите на Дмитрий Кузякин, генерален директор на Центъра за комплексни безпилотни решения (ЦКБР), Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са хакнали терминалите за спътникова връзка на Starlink, за да заобиколят териториалните ограничения върху експлоатацията на устройствата и да ги използват без абонаментна такса. Думите му предава ТАСС.

Това откритие е направено в хода на подробен анализ на системата за спътникова връзка на безпилотния апарат на ВСУ "Баба Яга". Кузякин заяви: "Украинските "изоретатели" успяха да хакнат терминалите на Starlink и да премахнат както въпросите за териториалното ограничение, така и с висока степен на вероятност и въпросите за плащането ... Те са извършили дълбоки промени както в конструкцията на терминала, така и в софтуера. Фактически те успяха да шунтират основните микросхеми на терминалното устройство с помощта на специално оборудване, управлявано от Raspberry Pi".

Ръководителят на ЦКБР отбеляза, че ВСУ използват сателитния интернет Starlink за управление и настройка на своите безпилотни самолети. На първо място става дума за тежките безпилотни самолети тип "Баба Яга", които представляват граждански многороторен селскостопански дрон, преоборудван за бойно използване.

Кузякин добави, че подобни промени в конструкцията на най-сложната космическа система за връзка не могат да бъдат направени дори при най-високата компетентност в тази област. Или компанията на Мъск ще трябва да преразгледа и засили своята информационна сигурност, или изтичането е направено умишлено като форма на неофициална подкрепа за ВСУ от страна компанията, отбелязва експертът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: