Европейската комисия не спечели сърцата и умовете на мнозинството граждани на ЕС

Европейската комисия не  спечели сърцата и умовете на мнозинството граждани на ЕС Снимка: Снимка: https://commission.europa.eu/index_en

Одобрението на Европейската комисия е неравномерно разпределено в ЕС, според ново проучване; то е тревожно нискo за в няколко страни членки

Това поставя под съмнение шансовете на Урсула фон дер Лайен да остане за втори мандат начело на изпълнителната власт.

Мнозинството граждани на ЕС оценяват положително членството на страната си в ЕС, но само една трета от тях одобряват работата на Европейската комисия. Това са резултатите от ексклузивно проучване, проведено за Euronews от Ipsos преди европейските избори.

Жителите на Португалия и Испания са по-ентусиазирани от Съюза от останалите, а Чехия е единствената държава, чието присъствие в ЕС се оценява от по-малко от половината от населението.

Словакия, Франция и Италия са доста скептични към проекта за обединение на Европа.

Франческо Николи, служител на брюкселския институт Брюгел, коментира:

Смятам, че е съвсем нормално на този етап от европейската интеграция над 60% от гражданите да изразяват положително отношение към Съюза и само около 15% - отрицателно. Но това по-скоро показва подкрепа за идеята за Съюз със силни вътрешни връзки, отколкото конкретни елементи от неговата политика. Това не е преценка за Европейския съюз, а преценка за текущите резултати от процеса на европейска интеграция.

37% от анкетираните оценяват положително работата на настоящата Европейска комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен. Те приписват усилията на Брюксел за справяне с множество кризи, от избухването на коронавирус до войната в Украйна. 32% са се въздържали да изразят мнение за Европейската комисия, а 31% са с отрицателно мнение. Във Франция нивата на одобрение са особено ниски.

Франческо Николи:

Не съм изненадан, че французите сега се бунтуват срещу Макрон. Това е доста типично на този етап от президентската парабола. Не съм изненадан, че избирателите силно свързват Фон дер Лайен с Макрон. Следователно да не обичаш Макрон означава да не обичаш Фон дер Лайен.

Шефът на Европейската комисия е критикуванa основно от гласоподаватели на леви партии, консерватори и националисти. Но също така е забележително, че една пета от гласоподавателите в Европейската народна партия, политическото семейство на Урсула фон дер Лайен, не одобряват нейното наследство.

Euronews

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: