БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn подписаха днес договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона. Първите 19 от тях ще пристигнат в България още през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта и съобщенията. С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.

Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра. Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева,  която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за 1 вагон възлиза на 391 166 лева.

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака. Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: