Европейската народна партия завива надясно

Европейската народна партия завива надясно Снимка: Стопкадър видео Euronews

Най-голямата политическа сила на континента променя позициите си, за да спечели възможно най-много места в Европейския парламент

Европейската народна партия в навечерието на парламентарните избори се представи като защитник на фермерите срещу прекомерните екологични мерки и противник на нелегалната миграция.

На конгреса в Букурещ тази най-голяма политическа група в Европейския съюз прие манифест. В него по-специално се предлага молбите за убежище да се прехвърлят за разглеждане на трети страни извън ЕС.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер:

Ние решаваме този проблем. Днес на нашата земя  идват твърде много мигранти. Това е реалността. Когато говорите с австрийците, германците, нашите приятели от Белгия, нашите приятели от Дания, те казват, че приемните центрове са пренаселени. Нашите кметове вече не знаят как да се справят със ситуацията. Затова са необходими сериозни политики, за да се отговори на това предизвикателство.

Завоят на Европейската народна партия надясно е показателен за по-широка политическа промяна в обществото към национализъм и популизъм.

Политологът от университета на белгийския град Льовен Теона Лаврелашвили:

Като се вземат предвид проучванията на общественото мнение, доказателствата за възхода на крайната десница и собствените прогнози на Европейския парламент, нейната (на ЕНП) политическа посока ще се промени драматично. Това вече повлия на представянето и съдържанието на манифеста на ЕНП, както го видяхме.

Дясноцентристкото ръководство изключи бъдещо сътрудничество с антиевропейски и антиукраински сили. Но когато се обсъжда възможността за създаване на съюз с евроскептиците от групата на консерваторите и реформистите, някои популисти не са толкова придирчиви.

Италианският външен министър, лидер на партията Forza Italia Антонио Таяни:

Европейските консерватори и реформисти са сред силите, които играят важна роля в Европейския парламент. Надявам се, че можем да работим с тях, а също и с либералите. Не трябва да мислим, че в институциите на ЕС има само социалисти.

Според последните социологически проучвания Европейската народна партия ще спечели мнозинство от местата, но не достатъчно, за да доминира в парламента. Най-вероятно ще бъде разделена на много фракции, които ще търсят съюзници, а не непременно съмишленици.

Показателно е обаче, че Фон дер Лайен стана водещ кандидат на Народната партия на *европейските избори.

Euronews

 

*Европейските избори ще се проведат в България в периода от 6 до 9 юни 2024 г. Всички хора на възраст от поне 18 години могат да гласуват, ако са били в България или в друга страна от ЕС в продължение на най-малко три месеца преди изборите. Гласуването е задължително за българските граждани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: