Китайски хакери са обвинени в шпионаж на държави от цяла Югоизточна Азия

Китайски хакери са обвинени в шпионаж на държави от цяла Югоизточна Азия

Твърди се, че са проникнали в държавни организации и частни технологични компании в Тайланд, Виетнам, Малайзия, Индонезия, Мианмар и Камбоджа

Стана известно, че се разразява скандал около изтичане на информация, свързано с 500 файла на шанхайския изпълнител по сигурността I-Soon, известен още като Anxun, чиито документи попаднаха в интернет в средата на февруари и бързо се разпространиха сред медиите и експертите по киберсигурност, които провериха автентичността на тези файлове.

За това съобщава Nikkei Asia.

Твърди се, че във файловете сред другите са записани 80 цели, които свидетелстват, че китайски хакери, свързани с държавата, са проникнали в държавни организации и частни технологични компании в Тайланд, Виетнам, Малайзия, Индонезия, Мианмар и Камбоджа. И че уж този кибер шпионаж е имал за цел да събере информация за западните технологични компании, опериращи в региона.

"Китай е велика сила и има дълбоки интереси в Югоизточна Азия. Китайците искат да знаят какво се случва и кибернетичните инструменти им помагат да поддържат усилията си за завоюване на длъжностни лица. Освен това, те са заинтересовани от запазването на конфиденциалната информация и интелектуалната собственост", изрази мнението си Гатра Прияндита, експерт по Югоизточна Азия от Международния център за киберполитика към Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: