20 февруари 1940 г.: Анимационната двойка Том и Джери се появява на екран за първи път


Известният анимационен сериал за връзката между котката Том и мишката Джери е създаден през 1940 г. от аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера, които по-късно създават студио Хана-Барбера

Сюжетът на повечето епизоди на анимационния филм е фокусиран върху неуспешните опити на Том да хване мишката, както и върху нараняванията и разрушенията, които произтичат от всичко това. Тъй като в някои епизоди героите се разбират доста мирно помежду си, понякога остава неясно защо Том постоянно преследва Джери.

Том е тъмносиня антропоморфна котка, той постоянно преследва мишката Джери и му поставя капани, но често сам попада в тях. Първоначално Том не е в настроение да яде Джери, но постоянно се състезава или бие с него в странни битки.

Понякога забравят за враждата си и се държат като най-добри приятели. Доста избухлив и в същото време уязвим, Том се опитва да се подчинява на собственика си, но в същото време живее според правилата на домашна и улична котка.

Джери е основната цел в различни видове преследвания и битки за котката Том и постоянно се опитва да му направи някоя пакост. Той води независим и опортюнистичен начин на живот, между сблъсъците с Том той попълва хранителните си запаси с помощта на хладилника в кухнята или почива.

Анимационният сериал е продуциран от холивудското студио MGM от 1940 г. до затварянето на анимационното студио през 1958 г. През 1961 г. MGM продава правата за продуциране на анимационния филм на пражкото студио Rembrandt Films.

През 1963 г. производството на анимационни филми се завръща в Холивуд, като Том и Джери се появяват отново в анимационния сериал, продуциран от Хана-Барбера (1975-1977; 1990-1993) и Filmation Studios (1980-1982). В момента Warner Bros. притежава правата върху анимационния сериал.

Оригиналните анимационни филми на Хана-Барбера от 1940 до 1958 г. се считат за най-забележителните и са спечелили седем награди Оскар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: