„Години на пренебрегване и недофинансиране“: Борел с остро изявление към страните от ЕС

„Години на пренебрегване и недофинансиране“: Борел с остро изявление към страните от ЕС Снимка: https://pixabay.com/

Според върховния представител на ЕС въпросът за сигурността излиза на преден план след началото на руската инвазия в Украйна

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова страните-членки на ЕС да коригират „години на пренебрегване и недостатъчно финансиране“ на военната мобилност в Европа. Това съобщава Europa Press.

Според дипломата диалогът сега трябва да се фокусира върху това как да се компенсира десетилетията на недостатъчно финансиране по въпрос, който излезе на преден план след началото на руската инвазия в Украйна.

    „Днес европейците осъзнаха, че живеят в много конфронтационен и опасен свят. И за да започнем с прозаични неща, трябва да приложим това към военната мобилност, където години на пренебрегване и липса на финансиране ще бъдат коригирани“, каза Борел.

 

Той също така отбеляза необходимостта от разширяване на ученията за военна мобилност. В този смисъл той акцентира върху липсата на средства, предназначени да осигурят способностите, структурите и процедурите в Европа за бързо придвижване на войски и тежка техника до външните граници на ЕС и преминаването на вътрешните граници между страните членки.

    "Когато това е отговорност и не я изпълните, това означава, че трябва да действате по-бързо и по-добре. Трябва да подобрим инфраструктурата, да ускорим технологиите и да засилим сътрудничеството", каза Борел.

Той подчерта още, че европейските планове по този въпрос не могат да останат само на хартия.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: