През 1994 г. Елцин е предложил на Клинтън влизането на Русия в НАТО

През 1994 г. Елцин е предложил на Клинтън влизането на Русия в НАТО Снимка: NATO

Елцин е заявявал, че Русия трябва първа да се присъедини към НАТО при разширяването му

Президентът на Русия Борис Елцин по време на среща с американския си колега Бил Клинтън е заявил, че при разширяването на НАТО Русия трябва първа да се присъедини към Алианса, следва от стенограмата, разсекретена от Архива на националната сигурност на САЩ.

Разговорът се е състоял по време на вечеря в Ново Огарево на 14 януари 1994 г.

"Трябва да се създаде своеобразен картел, включващ САЩ, Русия и европейските страни, който ще съдейства за укрепването на международната сигурност", е заявил тогава първият президент на Русия, съгласно текста на документа.

Според него в НАТО трябва да встъпят "други страни от Централна и Източна Европа".

Отговорът на Клинтън на тези думи се характеризира като "много сдържан" - той говори за "величието на Русия", но не засяга идеята за създаване на предложеното от Елцин обединение на страните или членство на държавата в НАТО.

Клинтън също така е заявил за "уникалната възможност", която се открива за САЩ и Русия, ако отношенията между тях продължат да се придържат към набелязания курс.

"Ние бихме могли да гарантираме на Европа мирен век или дори повече", отбелязва той.

Първото разширяване на НАТО след разпадането на социалистическия лагер се състои през 1999 година. Тогава във военния блок влизат Полша, Чехия и Унгария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: