Мелони към ЕС: „Това, което трябва да се направи за Африка, не е благотворителност“

Мелони към ЕС: „Това, което трябва да се направи за Африка, не е благотворителност“ Снимка: halifax.citynews.ca

Обявявайки приоритетите си за 2024 г., тя заяви на европейските си партньори, че миграционната криза може да се реши чрез сътрудничество и сериозни стратегически отношения „между равни, а не като хищници”

Според Мелони, Пактът за миграцията и убежището на ЕС отчасти е подобрил ситуацията, но не предлага решение срещу увеличаващата се мигрантска вълна към Европа. За италианския премиер пътят са стратегическите партньорства и инвестиции, чрез които ЕС да създава реални условия „хората да не емигрират”.

Миграционните реформи, за които лидерите на ЕС се споразумяха миналия месец, бяха остро критикувани от хуманитарни групи, които смятат, че новите правила ще ограничат правото на свободно движение – и Мелони защити това, обявявайки се за градивни действия на ЕС, които да задържат хората в Африка в родните им страни. 

Еuronews припомня, че Италия има стратегически план за това, наречен „Матеи” – на името на основателя на държавния петролен и газов гигант Eni, който предлага конкретни проекти с цел сътрудничеството с Африка да надхвърли рамките на енергетиката.

Мелони припомни, че превръщайки в свой приоритет справянето с нелегалната миграция, е одобрила мерки, които ѝ струваха много критики, в т. ч. по-сурови имиграционни закони, ограничаване на морските спасителни операции и изграждане на приемни центрове за мигранти в Албания. Въпреки тези стъпки, Мелони призна, че резултатите са разочароващи, а обещанията ѝ да спре масивния мигрантски поток към Италия все още са неизпълнени.

Според Върховния комисарият на ООН за бежанците (UNHCR) през 2023 г. общо 260 662 души са прекосили Средиземно море от Северна Африка към Европа. До Италия са стигнали около 155 750 от тях, включително повече от 17 000 непридружени непълнолетни, което според италианското вътрешно министерство е скок с 50% в сравнение с 2022 г., когато бяха регистрирани над 105 000 нелегални мигранти. 

„Данните за миграцията не са задоволителни, особено предвид огромната работа, която хвърлихме“, призна Мелони и обяви, че най-важната цел на Италия е да ограничи мигрантския процес още в зародиш. В тази посока Рим ще подпомага усилията на африканските правителства да предотвратят нелегалните презгранични бягства на гражданите си, поемащи пътя на миграцията. 

Мелони постави развитието на Африка и като основен въпрос за G 7, чието едногодишното председателство Италия пое в началото на януари. Втората важна тема, по която ще се работят в Рим седемте големи икономики през годината, са рисковете от внедряването на изкуствения интелект

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: