Италия не прие реформите в Европейския механизъм за стабилност

Италия не прие реформите в Европейския механизъм за стабилност Снимка: worldview.stratfor.com

Вчера италианският парламент отхвърли преразглеждането на Европейския механизъм за стабилност (ESM) със 184 гласа "против" срещу 72 "за" и 44 "въздържал се"

Гласуването потвърди дълбоката враждебност в управляващата коалиция на премиера Джорджа Мелони към преразглеждането на ESM, което е одобрено от всички други страни от еврозоната с изключение на Италия.

Източник от италианското правителство, пожелал анонимност, каза пред Reuters, че отхвърлянето може да даде възможност на ЕС да обмисли промени в ESM в по-голямо съответствие с нуждите на еврозоната.

Мелони и министърът на икономиката Джанкарло Джорджети не бяха в залата за дебата и последвалото гласуване, но заместник-министърът на икономиката Маурицио Лео каза пред репортери, че парламентът е суверенен и правителството трябва да се съобрази с решението.

Мелони многократно е критикувала ESM заради изискването страните да прилагат програми за строги икономии или финансови реформи в замяна на помощ от ESM. Споразумението може да предложи спасителен пояс за правителствата в еврозоната, откъснати от пазарите, или да рекапитализира банки и да предостави предпазни кредити

Много италиански партии обаче се опасяват, че пактът може да предизвика преструктуриране на огромния публичен дълг на Италия. С отказа на Рим, ESM остава оперативен, но не може да поддържа Единния фонд за преструктуриране, чиято цел е да подпомага банки в затруднено положение. 

Правителството на Мелони обаче не смята реформата за решаваща, тъй като италианската банкова система е сред най-солидните в Европа

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: