Денков: Стратегията ни за влизане в Шенген е да преговаряме за сухопътните граници

Денков: Стратегията ни за влизане в Шенген е да преговаряме за сухопътните граници Снимка: МС

„Стратегията на България за влизане в Шенген е да преговаря за сухопътните граници- подготвили сме предложения, които ще изпратим на Австрия“

Това заяви премиерът  Николай Денков преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Министър-председателят посочи, че Европейската комисия ще бъде медиатор в тези преговори. 
Денков сподели, че вчера е разговарял по темата с председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, с президента на Румъния Клаус Йоханис и с австрийския канцлер Карл Нехамер. “Не искаме да ставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на ЕС“, посочи Денков.

„Унгария ни изпрати официално съобщение, че ако не премахнем таксата за пренос на руски газ, ще ни наложи вето за присъединяването ни към Шенген“. Това съобщи още премиерът Николай Денков в отговор на медиен въпрос относно мотивите таксата за транзит на руски газ към Унгария и Сърбия да бъде отложена.

По отношение на дългосрочния бюджет на ЕС и предоставянето на помощ за Украйна премиерът Денков коментира, че тя всъщност е помощ за Европа и в частност за България като страна в източната част на континента. Ако Украйна загуби войната, Европа ще трябва да се подготви за много по-големи разходи от тези, които сега обсъжда, за да предотврати агресията.

“Тези средства са инвестиция в бъдещето“, посочи министър-председателят и добави, че борбата с миграцията ще бъде друг приоритет на европейския бюджет.

Премиерът коментира и отношенията ни с Румъния. Определи ги като отлични и даде за пример Тристранната среща с премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку, която се проведе във Варна, както и проекта на нов мост между двете държави. Планира се той да бъде между Русе и Гюргево.

„Двете държави работят заедно много упорито по проект за повишаване на плавателната способност на Дунав“, сподели министър-председателят.

Денков бе попитан и за мнението му относно демонтирането на елементи от Паметника на Съветската армия в София и проваленото заседание на парламента. “Народното събрание трябва да работи, защото има изключително важни въпроси да решава. Не е това начинът да се протестира срещу едно напълно законно действие, което е отлагано с години“.

Вчера министър-председателят взе участие в Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, а следващите дни в белгийската столица ще участва в заседанието на Европейския съвет, на което европейските лидери ще обсъждат отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна, солидарността на ЕС с Украйна, политиката за разширяване на ЕС, дългосрочния бюджет на ЕС, както и сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: