Денков: Няма сделка мигранти срещу Шенген

Денков: Няма сделка мигранти срещу Шенген Снимка: https://pixabay.com/

Позицията на Австрия е стъпка в правилната посока, но България няма да приеме допълнителни условия като “мигранти срещу Шенген по въздух”

Следващите дни и седмици преговорите по Шенген продължават. Това заяви министър-председателят   Николай Денков пред журналисти по повод информацията, че Виена е готова на отстъпки за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Премиерът потвърди, че страната ни е отворена за допълнителна европейска подкрепа по отношение на охраната на границата.

„Ще приемем и материална подкрепа по отношение на техниката, и повече хора по границата от страните партньори - всичко това е приемливо. Това, което не е приемливо, е България да бъде третирана по различен начин от другите държави - това категорично няма да бъде прието“, заяви още   Денков. 
Премиерът подчерта, че макар и в правилна посока, днешната позиция на Австрия не е окончателна. Това е само една временна позиция, която по някаква причина те са решили да споделят публично. Преговорите текат и в момента, и ще продължат в следващите дни.

Нищо не е договорено, докато не е договорено всичко“, каза в заключение министър-председателят.  

По отношение на предстоящите промени в Конституцията министър-председателят посочи, че те са необходими както заради правосъдната реформа, така и заради дългите месеци, в които се оказа, че има служебни правителства, без парламентарен контрол. „Това противоречи на самия принцип на парламентарната република, който е основополагащ за Конституцията“, заяви  Денков.

По думите му в този процес президентът е заинтересовано лице и няма как да се очаква от него обективност.

Много е важно да бъдат приети промените, свързани с развитието на правосъдната система. Така че аз очаквам да няма забавяне по никакъв начин в промените в Конституцията, изборът на състав на Антикорупционната комисия, след това предстоят промени в съдебните закони. Имаме изключително много задачи да решаваме и заради това казвам, че за мен тезата, че това правителство съществува заради промените в Конституцията не е вярна“, заяви още премиерът .


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: