Цената на петрол Brent падна под 75 долара за барел за първи път от 4 юли

Цената на петрол Brent падна под 75 долара за барел за първи път от 4 юли Снимка: Shutterstock

Цените на суровините падат на фона на опасенията за свръхпредлагане на пазара поради нарастващия износ на САЩ и решението на ОПЕК+

Цената на февруарските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures падна с 3,51%, като стигна до 74,49 долара за барел. Последният път, когато цената на петрол Brent падна под 75 долара за барел, беше на 4 юли 2023 г.

Цената на фючърсите на суровия петрол WTI с доставка през януари на Нюйоркската стокова борса падна с 3,94% до 69,47 долара за барел.
 

Цените на петрол Brent продължиха да се понижават за пета поредна търговска сесия. Както съобщава Bloomberg, нарастващият износ на петрол от САЩ и несигурността около способността на ОПЕК+ да намали производството, както е планирано, породиха страхове от свръхпредлагане на пазара.

Анализаторът на CMC Markets Тина Тенг посочи отрицателното въздействие върху петролния пазар поради опасенията, че съкращенията в доставките на петрол от страните от ОПЕК+ няма да доведат до значителен ефект върху пазара. Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се съгласиха на доброволно намаляване на производството от 2,2 милиона барела на ден през първото тримесечие на 2024 г.

Пазарът обаче изглежда не вярва,  че тези мерки ще окажат значително въздействие върху цялостното предлагане и ценова ситуация на петрола.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: