Bloomberg: Орбан помоли ЕС да отложи обсъждането на преговорите с Украйна

Bloomberg: Орбан помоли ЕС да отложи обсъждането на преговорите с Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска от Европейския съюз да отложи обсъждането на началото на преговорите за присъединяване на Украйна към съюза на срещата на върха в Брюксел следващата седмица

Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на писмо от на Орбан, изпратено в Европейския съвет до Шарл Мишел.

Според Орбан, „предвид сегашното ниво на политическа подготовка“, очакванията за решение за започване на преговори са „неоснователни“. Според него опитът за обсъждане на въпроса „неизбежно ще доведе до провал“, тъй като между страните от ЕС „очевидно няма консенсус“. Виктор Орбан смята, че началото на преговорите предполага „края на политиката на разширяване на ЕС като обективен и основан на заслуги инструмент“.

Програмата на срещата на върха, цитирана от Bloomberg, показва, че лидерите на ЕС планират да се споразумеят да започнат преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Подробностите по преговорите обаче трябва да бъдат приети след приключване на необходимите реформи в тези страни.

На 14 октомври ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто заяви, че Унгария няма да се съгласи с членството на Украйна в ЕС, докато украинските власти не отменят „дискриминационните“ закони срещу транскарпатските унгарци.

На 1 декември Виктор Орбан предложи да се отложи въпросът за присъединяването на Украйна към ЕС с пет до десет години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: