Брюксел изпрати тежката артилерия в Унгария

Брюксел изпрати тежката артилерия в Унгария

Шарл Мишел ще се опита да убеди Виктор Орбан да не блокира инициативите на Европейския съюз

Днес ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел пристига в Унгария, за да се опита да намери общ език с премиера Виктор Орбан. Високопоставеният чиновник на ЕС беше провокиран от скорошно писмо от  Орбан, в което той обеща да осуети плановете на Брюксел за допълнителна помощ на Украйна и приемането й в ЕС, докато лидерите на съюза не проведат „стратегическа дискусия“ относно политиката спрямо Киев.

Това заплашва да застраши предстоящата среща на върха на лидерите на ЕС в средата на декември, която може да даде старт на преговорите с Украйна за влизането й в съюза.

Но в цялата история на противопоставянето между Будапеща и Брюксел, не по-малко от принципите, са намесени и пари, и то немалко.

Пътуването на Шарл Мишел до Будапеща, за да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, беше обявено накратко в офиса на ръководителя на Европейския съвет в края на миналата седмица, като се отбеляза, че основната цел ще бъде сключване на споразумение преди срещата на лидерите на ЕС в средата на декември. От Брюксел не обясниха за какво споразумение става дума, но какво точно търсят от  Орбан в ръководството на ЕС е ясно.

В средата на миналата седмица в медиите изтече писмо, написано наскоро от Виктор Орбан до Шарл Мишел, в което той директно заплашва да блокира всяка помощ от ЕС за Украйна и нейното бъдещо присъединяване към съюза, освен ако лидерите на ЕС не се съгласят да преразгледат цялата си стратегия за подкрепа на Киев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: