Brent поскъпна до 80,5 долара за барел

Brent поскъпна до 80,5 долара за барел Снимка: https://pixabay.com/

Цените на еталонните марки петрол продължиха да се покачват в петък сутринта, но в края на настоящата седмица вероятно ще се понижат, пише Trading Economics

Котировките за януарските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин бяха 80,5 долара за барел, което е с 0,49 долара (0,6%) по-високо от цената на затваряне на последната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с $0,47 до $80,01 за барел.

Цената на фючърсите на петрол WTI за декември по време на електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) сутринта се повиши с 0,37 долара (0,5%) до 76,11 долара за барел. В края на предишната сесия тя се повиши с $0,41 до $75,74 за барел.

Несигурността по отношение на търсенето на петрол в САЩ и Китай е негативен фактор за пазара. Така Управлението за енергийна информация (EIA) на Министерството на енергетиката на САЩ съобщи тази седмица, че потреблението в страната тази година ще намалее с 300 хиляди барела на ден, докато преди се очакваше увеличение от 100 хиляди барела на ден.

Освен това търговците са под натиск, че големите централни банки ще продължат да повишават лихвените проценти, за да се борят с високата инфлация. Това може да доведе до забавяне на икономическия растеж в САЩ и Европейския съюз.

Основните показатели на петролния пазар не указват на задаваща се криза в доставките, въпреки че рисковете от прекъсвания остават по-високи, отколкото бяха преди атаката на Хамас срещу Израел, казва Джим Буркхард, вицепрезидент на S&P Global Commodity Insights, цитиран от MarketWatch.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: