Урсула фон дер Лайен тръгна на турне в Западните Балкани

Урсула фон дер Лайен тръгна на турне в Западните Балкани Снимка: стопкадър видео Euronews

Целта на обиколката: представяне на подробности от европейския план за икономическо развитие на региона и потвърждаване на политиката на ЕС за разширяване чрез интеграция на страните от Западните Балкани

 Ръководителят на Европейската комисия в неделя започна четиридневна обиколка на страните от региона на Западните Балкани с посещение в Северна Македония.

Президентът Стево Пендаровски разговаря с Урсула фон дер Лайен за двустранното сътрудничество.

След това председателят на ЕК ще посети Косово, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Целта на обиколката: да се потвърди намерението на Европейския съюз за интегриране на гореизброените страни в общността, както и да се представят подробности от европейския план за икономическо развитие на региона.

Това беше обявено на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана преди две седмици. Планът предвижда удвояване на темпа на растеж на БВП на страните от Западните Балкани до края на десетилетието.

Така местните компании ще получат достъп до единния европейски пазар. Но за да се случи това, държавите трябва да приведат пазарните си стандарти в съответствие със стандартите на ЕС.

Брюксел е готов да отпусне 6 млрд. евро инвестиции. От тях 4 млрд. евро са заеми, а 2 млрд. са субсидии.

Шест страни от региона се стремят да се присъединят към ЕС и са на различни етапи на конвергенция. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел повтори няколко пъти, че Европейският съюз работи, за да бъде готов за разширяване през 2030 г. Този процес спря след присъединяването на Хърватия през 2013 г.

Войната на Русия в Украйна постави европейската интеграция на държавите от Западните Балкани на върха на дневния ред на блока.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: